U Kalendů: hospoda blízko dokonalosti

U Kalendů: hospoda blízko dokonalosti

Ambiente nedávno otevřela hospodu U Kalendů. Je na nábřeží. Jen pár kroků od náplavky, skok od tramvaje i do metra. Lokalita super. Měl jsem cestu kolem, tak jsem skočil na jedno.

Servis a tatarák naprosto fantastický

Uvítal mě skvělý servis v příjemném prostředí. Hospoda je větší než na první pohled vypadá. Design je minimalistický, čistý a funkční. Hned víte, že tady se bude jíst a pít dobře.

Dal jsem si šnyta na rozpití a k tomu tatarák. Ještě předtím jsem si položil základy díky uvítacímu chlebu s máslem. Klasický Prazdroj byl ošetřen skvěle. Vzhledem k teplotě venku by mi sedl o kus teplejší, ale stejně jsem ho vypil na nádechy. Podobně jsem si poradil i s tatarákem. K tomu napíšu jen jedno.

V životě jsem lepší neměl.

Obsluha lákala ještě na vepřový jazyk nebo roastbeef, ale odolal jsem. Však taky, já nepřišel za jídlem, ale za pitím.

Skvělý tatarák

Jaké jsou destiláty?

Sortiment destilátů je vytvořený podniku „na míru“. Lahve mají své hodně minimalistické etikety od Studia Najbrt (a tedy inspirace geisty lihovaru Žufánek mi přijde poměrně okatá – porovnejte sami).

Zároveň „lékárnická“ etiketa na čiré lahvi není velké terno. Lahve na pohled působí menší než ve skutečnosti jsou. Člověk by přísahal, že kouká na 0,35l. Nekouká. Objem je klasických 0,5l. To jsou však nedůležité technikálie. Mě zajímá, jak chutnají a co je v nabídce?

Vyzkoušel jsem produkty, které neznám:

  • Kalendovka ze sudu – dalo by se napsat podniková signature kořalka vypálená z cideru. Trefa do černého. Tento destilát jsem chutnal v nesudové variantě a tak jsem věděl, že to bude dobré. Nevěděl jsem, že až tak. Zrání v sudu (přes 2 roky) pálenku zakulatilo, dodalo ji lehkou sladkou notu. Přitom zůstává výrazný charakter jablek. Moravských jaderniček. BOMBA. Na rozloučení jsem si dal druhého panáky.
  • Slivovice Durancie – povedený model. Přesně takhle má moravská slivovice chutnat. Když se řekne slivovice, bylo by fajn, kdyby všem naskočil podobný vjem. Díky strécům, co palí ve sklepě na škopku to tak často bohužel není.
  • Kmínka – Jediný destilát, který není dílem lihovaru R.Jelínek. Jde o průtahový destilát kmínu, o který se postarala pražská řemeslná palírna Garage22. Kluci pálí giny, aquavit a další průtahové destiláty. Logicky padla volba na ně. Zároveň kmín do hospody, která je 1/2 dne i pekárnou skvěle sedí.
    • K zamyšlení je jen název. Kmínka vždycky byla slaďoučký kmínový likér…toto není. Leckoho to může zmást, tak mějte na paměti. Tato „kmínka“ slaďoučká nebude ;-).
    • K chuti: povedlo se to. Bál jsem se, ale destilát 35% je krásně jemný a pečený kmín mu dává moc líbivou chuť.
  • Hruškovice ze sudu – hruškovice odrůdy Williams zrající v bourbon sudech. Bourbon + Hruška = velmi dobře fungující spojení…jenže je to sladké, až moc sladké. Ano, tato pálenka je doslazená. Pro slečnu a náplavkového hipstera super, pro milovníka pálenek velká škoda.

V nabídce je ještě:

  • Whisky – Goldcock Peated – cca na 30ppm v Bruntále nakuřovaný slad a mladá 4letá whisky. Je skvělá.
  • Starovická Meruňkovice – tu už jen tak neseženete, skvělá a netradiční pálenka. Meruňkovice zrající v sudech z meruňkového dřeva. Můžu doporučit.
  • Fernet – na míru vytvořen. Zraje v bourbonových sudech a měl by být poměrně sladký… nemusím mít všechno :-). Tohle jediné bych na nápojovém lístku vyměnil. Možná jsem si na fernety zasedl, ale podle mě prostě JA-KA-MA-RUS je stejná kategorie a přitom úplně jiná třída. Zároveň si myslím, že by do konceptu zapadl ještě o kousek lépe.

Dvě drobné vady na kráse

Odcházel jsem nadšený. A přesto jsem na návštěvě našel dva malé kaňky. Zároveň chápu, proč se stali a že to je záměr.

Tou první je výše dříve zmíněná doslazená hruška. Rozumím, že je tato pálenka cílená prostě na jiného konzumenta než jsem já. I že takových konzumentů je dost. Je to však takový úkrok bokem v jinak kvalitu honícím konceptu.

Druhá vada je opět pochopitelná. Kořalky dostanete primárně vychlazené. Chápu, že díky tomu značně vzroste její konzumace. Studené vždycky teče líp (jakkoliv to je chemický oxymóron). Ale host se tím ochudí o chuťový zážitek a to je škoda. Nicméně obsluha je na nás rýpaly a požitkáře připravena a nemá problém otevřít a nalít z lahve na polici za barem čili v pokojové teplotě.

Na zdraví!

Leave a Reply

Your email address will not be published.